preskoči na sadržaj

Gimnazija Beli Manastir

Login
UPISI U 1. RAZRED

Osmaši, oekujemo Vas u Gimnaziji!

          PREDSTAVLJANJE

          I JOŠ PREDSTAVLJANJE  

        U OPUŠTENIJEM IZDANJU   

ZAŠTO JE FILIP GIMNAZIJI

Pronaite nas na FACEBOOK -u

IZ IVOTA KOLE

  DANI HRVATSKOGA JEZIKA 

 

Kao vjeno more sinje
U kretu si gipkom, lakom,
Podaje se dahu svakom,
I mreška se i propinje,
(Kakva mo je vjetra koga) –
Zuji, zvei, zvoni, zvui,
Šumi, grmi, tutnji, hui –
To je jezik roda moga! (…)

(Petar Preradovi)

 

          

 DANI KRUHA

 

                OPŠIRNIJE

A. B. Šimi: Rosa Mystica - Vee ljubavi 

San je pao na mlin

starinski u doli. 

Mir je pao tiho 

na srce što voli. 

Skromno srce

puno sree i sanjarija!

Trailica
Anketa
Imate li interesa za ukljuivanje u, i osnivanje volonterskog kluba u koli?
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani dogaaji

Broja posjeta
Ispis statistike od 24. 9. 2011.

Ukupno: 301543
MOZDA VAM ZATREBA

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

          ANKETA :

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
https://ocjene.skole.hr/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DA NAM MATEMATIKA BUDE ZANIMLJIVA ...
eTwinning - MATEMATIKI IZAZOVI - GIGA PLAKAT iz povijesti matematike
Ljiljana Jeftimir / datum: 9. 10. 2017. 13:33

Ovaj plakat nainili su uenici naše škole u skupnom uratku u vrijeme projekta MATEMATIKI IZAZOVI na eTwinningu školske 2016./2017. tijekom prvog polugodišta. Plakat je u velikim demenzijama i boljoj rezoluciji u prilogu u obliku datoteke. Uenici su bili marljivi i nainili su više uradaka koji se mogu pogledati u sklopu istoimenog projekta koji je vodila profesorica Ljiljana Jeftimir na eTwinningu. Danas nam krasi zidove kabineta matematike od stropa do poda i stalno se moemo pozvati na vane matematiare tijekom povijesti. Zasluili su!

 


[OPIRNIJE]KRUG I KRUNICA - PI ART, NA RAZREDNI MATHIGON
Ljiljana Jeftimir / datum: 2. 2. 2022. 19:19

Za analizu domae zadae provjerite našu geometrijsku sliku i izraunajte površinu svake figure ako je polumjer jednog velikog kruga 10 cm.  tj. naš razredni PI ART. Ukomponirajte svaki pojedinano svoju figuru u PI ART. 

PI ART - NAŠ MATHIGON izgleda ovako: 

 


[OPIRNIJE]PRIPREME ZA BOI 2022. U KORELACIJI MATEMATIKE I INFORMATIKE
Ljiljana Jeftimir / datum: 10. 1. 2022. 19:16

U danima kad smo se pripremali za Boi najbolje od svega bilo je upotrijebiti svoje ruke i dodatni pribor kako bismo što bolje i kreativnije ukrasili svoju uionicu prigodnim ukrasima. Tako smo iskoristili prethodno odraenu manifestaciju Veeri matematike i uz drevne japanske tehnike origamija, kirigamija  pretraili na internetu na satu informatike pomou voene vjebe odgovarajue pojmove kao što su origami, stars, zvijezde, pahulje itd...

 

           

 

Zajedno smo iskoristili nauene  tehnike savijanja papira pomou video materijala s Youtube-a i samostalnim uenjem te praktinim ponavljanjem prikaza s ekrana nauili kako se savijanjem papira stvaraju umjetniki oblikovani likovi koje moemo upotrijebiti kao ukrase. 

Lepezu uenikih uradaka:saeli smo u više interakcija. 

Kako je to izgledalo iz umjetnikog dojma: 

Kako je to izgledalo na satu ili detaljnije u foto galeriji: POVEZNICA:

 


[OPIRNIJE]IZ eTwinning projekta MATEMATIKE PRIE
Ljiljana Jeftimir / datum: 23. 2. 2022. 21:15

Plakati uenika: 

Sudjelovali smo u projektu na portalu eTwinning - europske zajednice uenika i profesora  pod nazivom Matematike prie. Projekt je bio podijeljen na povijesne faze razvoja matematike i uenici su trebali nainiti razliite matematike prie o tim razdobljima. Popularizaciju ovih tema postigli smo korelacijom informatike, matematike, povijesti i umjetnosti. Uenici su preko Carnet portala http://e-laboratorij.carnet.hr/ koristili razliite digitalne aplikacije i naravno, prouili ih, a tada su u njima kreirali matematike sadraje iz povijesnih etapa razvoja znanja iz matematike. Najzanimljivija im je bila starovjekovna matematika iz koje su crpili sadraje o Pitagori, Platonu, Euklidu. itd....Srednjovjekovnu matematiku i novovjekovnu matematiku obraivali su tik do Boia. Termin predaje radova produljen je zbog boinih i zimskih blagdana. 

Bilo je vrlo zanimljivo. Neke radove stavit emo ovdje na web kako bi se i ostali uenici, koji nisu sudjelovali u projektu mogli upoznati s uratcima. 


[OPIRNIJE]VEER MATEMATIKE - 2.12.2021.
Ljiljana Jeftimir / datum: 29. 11. 2021. 21:11

Poštovani uenici, roditelji, graani grada Belog Manastira, 

pribliava se ve tradicionalna veer i dugo oekivana Veer matematike, veer zabave, zanimljivih tema i razonode kao i ozbiljnih znanstvenih predavanja , radionica modeliranja itd.. Veer matematike organiziraju zajedno sve etiri škole grada Belog Manastira  zajedno, ali zbog loše pandemijske situacije i ove godine je organizacija manifestacije posebna, pa e se prema preporuci Hrvatskog matematikog društva odrati u matinim školama u razredima uenika, tamo gdje borave tijekom nastave kako se uenici ne bi miješali. Zbog takve odluke prigodne  radionice  u Gimnaziji odrat e se u svim razredima posebno tj. pojedinano. Profesorice Iboja i Ljiljana dogovorile su se o dvojakoj tematici: rješavanje logikih zadataka putem radnih listia SUDOKU i KAKURO kao i kreativnoj izradi geometrijskih likova tehnikama ORIGAMI, KIRIGAMI i ULLAGAMI. Atmosferu s dogaanja objavit emo ovdje nakon odranih radionica. 

Pokušajte i Vi nainiti npr. modularnu zvijezdu koju moete staviti i na blagdanski bor: POVEZNICA  ili POVEZNICA2

Za domau zadau moete izraditi prigodnu narukvicu pratei naputke poveznicom

Primjeri jednostavnog ili sloenijeg sudoka nalazi se u privitku opširnije. 


[OPIRNIJE]EINSTEINOVI CITATI
Ljiljana Jeftimir / datum: 23. 3. 2021. 20:29

Kliknite na sliku!


[OPIRNIJE]SVJETSKI DAN MATEMATIKE - DAN BROJA PI - 14.3. 2021.
Ljiljana Jeftimir / datum: 15. 3. 2021. 22:47

Upravo na dan kad je krenula povijesna epidemiološka kriza i nastava poela u dugotrajnm vremenu na daljinu, obiljeili smo Dan broja PI i Meunarodni dan matematike prigodnim panoom u holu škole koji su napravili uenici 1. O razreda na satu informatike u istoimenom projektu uz naputke svoje profesorice Ljiljane Jeftimir. 

Dtaljnije dijelove s panoa moete pogledati na poveznici: 

http://gimnazija-beli-manastir.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=159


[OPIRNIJE]DERIVACIJE - zadatak
Ljiljana Jeftimir / datum: 16. 3. 2020. 09:19

[OPIRNIJE]14.3. - DAN BROJA PI I NJEGOVA AROLIJA
Ljiljana Jeftimir / datum: 13. 3. 2020. 23:01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan broja PI i njegovu aroliju sa beskonanim brojem znamenki u decimalnom dijelu obiljeili smo na nain da smo ove godine uporabili digitalni tisak i na pano postavili tzv. QR-codove koje smo snimili mobitelima i otkrili njihovu zanimljivu pozadinu, naravno prigodnu za ovaj erobni dan.

Pi je spojio i dva najpoznatija genija 20. i 21. stoljea; naime, na ovaj se poseban dan rodio Albert Einstein, a umro Stephen Hawking.

Pi konstanta definirana je kao odnos opsega i promjera kruga, koji iznosi priblino 3.14159. Kaemo priblino jer je PI dosad izraunat u više od tri bilijuna znamenki iza decimalnog zareza. Plakat na našem panou imao je oko 350000 znamenki. 

Niz brojki nastavlja se beskonano bez oitog ponavljanja ili obrasca. Za izraune je obino dovoljno znati nekoliko prvih brojki, dok ostale naješe slue kao izazov onima koji se ele iskazati dobrim pamenjem.

Na današnji dan 1879. godine roen je i veliki fiziar Albert Einstein, zasluan za posebnu i opu teoriju relativnosti, napredak kvantne teorije i statistike mehanike, najpoznatiji po glasovitoj jednadbi E=mc2. 'Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i oekivati drukije rezultate ', jedna je od njegovih poznatijih definicija.

Koliko je poznato, prva velika proslava Dana broja PI organizirana je 1988. godine u Exploratoriumu u San Franciscu (Sjedinjene Drave), a priredio ju je fiziar Larry Shaw. Proslava se sastojala od hodanja u krug i ašenja vonim pitama.

Što se krilo iza naših QR kodova? Otkrijte iz datoteka u privitku na poveznici opširnije.

PLAKAT: 


[OPIRNIJE]KRIALJKA ZA PRVI RAZRED - PLANIMETRIJA
Ljiljana Jeftimir / datum: 4. 3. 2019. 21:01

Zanimljivim ponavljanjem osnovnih pojmova iz planimetrije ili geometrije ravnine ponovit ete i uvjebati, ali i zabaviti se ovom malo veom i detaljnijom krialjkom nainjenu u aplikaciji EclipseCrossword. Analizirat emo vaše odgovore na sljedeem satu. 

Krialjka je u datoteci u prilogu na poveznici opširnije. . 

Ako vas zanima ova aplikacija i ako se elite isprobati u sastavljanju zanimljivih krialjki i iz ostalih nastavnih predmeta moete iskoristiti sljedeu poveznicu: 

https://www.eclipsecrossword.com/download.aspx

 


[OPIRNIJE]TRIGONOMETRIJSKI GRAFOVI-ZADAA
Ljiljana Jeftimir / datum: 13. 11. 2014. 20:08


[OPIRNIJE]FORMULE IZ TRIGONOMETRIJE - SVE NA JEDNOM MJESTU!
Administrator / datum: 31. 10. 2014. 08:32

Sve formule koje vam trebaju za cjelinu trigonometrije pronai ete na jednom mjjestu, a preuzeto je iz vašeg udbenika nakladnike kue Element iz Zagreba.

Formule su u privitku.


[OPIRNIJE]RADNI MATERIJAL ZA UENJE TRIGONOMETRIJE
Ljiljana Jeftimir / datum: 17. 9. 2014. 22:45

Interaktivni radni materijal za uenje trigonometrije namijenjen uenicima treih razreda naše škole. Materijal je u potpunosti radni i namijenjen je iskljuivo za vjebanje.

Iskoristite ga!  Sigurno e vam biti zanimljivo.

Klikom na opširnije preuzmite datoteku u .rar formatu, raspakirajte na svom raunalu i krenite.....Poetna datoteka za pokretanje cijelog materijala je index.html.


[OPIRNIJE]DOMAA ZADAA - 2.O - POLIEDRI
Ljiljana Jeftimir / datum: 7. 5. 2014. 22:43

Domaa zadaa iz poliedara i pripremu za pisanu zadau je odabrati 10 zadataka iz listia i riješiti u biljenice. To e biti dobra priprema za ispit. Dtoteka je na poveznici opširnije u privitku, PDF formata.


[OPIRNIJE]KVADRATNA FUNKCIJA - korisni radni listi-vjebajmo!
Ljiljana Jeftimir / datum: 23. 2. 2022. 21:27

[OPIRNIJE]STEREOMETRIJA - neke prezentacije
Ljiljana Jeftimir / datum: 23. 2. 2022. 21:26

[OPIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju