preskoči na sadržaj

Gimnazija Beli Manastir

Login
UPISI U 1. RAZRED

Osmaši, oekujemo Vas u Gimnaziji!

          PREDSTAVLJANJE

          I JOŠ PREDSTAVLJANJE  

        U OPUŠTENIJEM IZDANJU   

ZAŠTO JE FILIP GIMNAZIJI

Pronaite nas na FACEBOOK -u

IZ IVOTA KOLE

  DANI HRVATSKOGA JEZIKA 

 

Kao vjeno more sinje
U kretu si gipkom, lakom,
Podaje se dahu svakom,
I mreška se i propinje,
(Kakva mo je vjetra koga) –
Zuji, zvei, zvoni, zvui,
Šumi, grmi, tutnji, hui –
To je jezik roda moga! (…)

(Petar Preradovi)

 

          

 DANI KRUHA

 

                OPŠIRNIJE

A. B. Šimi: Rosa Mystica - Vee ljubavi 

San je pao na mlin

starinski u doli. 

Mir je pao tiho 

na srce što voli. 

Skromno srce

puno sree i sanjarija!

Trailica
Anketa
Imate li interesa za ukljuivanje u, i osnivanje volonterskog kluba u koli?
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr e Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani dogaaji

Broja posjeta
Ispis statistike od 24. 9. 2011.

Ukupno: 301544
MOZDA VAM ZATREBA

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

          ANKETA :

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
https://ocjene.skole.hr/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVA BARANJSKA BLAGA - 3E&3O
OVDJE OBJAVLJUJEMO NOVE VIJESTI - TURISTIKA PROMIDBA BARANJE
Ljiljana Jeftimir / datum: 19. 5. 2020. 01:38

Ovdje objavljujemo vijesti iz turistike ponude Baranje, a ujedno i vjebamo CMS na nastavi informatike. Školske 2019./2020. na online nastavi pokušali smo svojim idejama obogatiti raskošnu turistiku ponudu i nauiti kreirati web. Profesorica nas je na udaljeno uenje osposobila nainiti svoje osobne mrene stranice. 


[OPIRNIJE]Bazeni u Kneevim Vinogradima
Martina Dumani / datum: 25. 5. 2020. 16:27

Sprortsko-rekreacijski centar u Kneevim Vinogradima posjetitelje e oduševiti bogatstvom sadraja. U njegovu se kompleksu nalaze olimpijski bazen veliine 25×50 m, mali djeji bazen 8×8 m, tobogan, djeje igralište, fitness sprave na otvorenom, sportski tereni (nogomet, mali nogomet, košarka, odbojka na pijesku), odmorište za bicikliste, ribnjak, šetalište te ugostiteljski objekt restoran "Panon" i sveana sala "Iris". 

U bogatom prirodnom okruju bjelogorinog i crnogorinog drvea, ukrasnih ivica i velikih travnatih površina, ovo je izletište prava oaza gdje svoje mjesto pronalaze brojni gosti od obiteljskih posjeta, školskih ekskurzija, umirovljenika do strunih poslovnih skupova i teambuilding-a. U ponudi su 50-metarski spiralni tobogan,najam bicikala, najam kanua, najam zorbing lopti za hod po vodi. Cijena jednodnevnih ulaznica za jdecu do 15 godina iznosi: 5,oo kn, za odrasle iznosi: 10,00 kn (za djecu koja prou ispod ruke njihova klauna, cijena je besplatna). Sezonske ulaznice za djecu su: 100,00 kn, a za odrasle iznosi: 200,00 kn.  

 


[OPIRNIJE]BATINA
Mirna Bodlovi / datum: 25. 5. 2020. 16:15

Batina je naselje i pristanište na Dunavu u Baranji. Razvilo se u lokalni centar sjeveroistonog dijela Baranje, u dijelu Banskog brda gdje ono izbija na Dunav. Najvanija veza Baranje s Bakom vodi preko Batine gdje je 1974. godine izgraen cestovni most na Dunavu. U knjizi "Hrvatski baranjski mjestopisi" Ante Sekulia tvrdi se da je Batina naselje poznato u rimsko doba, te je zabiljeeno takoer i godine 1316. Izvorno je zabiljeeno kao Kurszug, zatim maarski Köszeg. Batina je slubeno osnovana 1720. godine naseljavanjem Hrvata, Srba, Maara i Nijemaca, dok se po knjizi "Tri stoljea Belja" u poreznim knjigama kao pustara spominje ve 1591. godine: "Pretpostavlja se da je i u vrijeme oslobodilakih ratova bila pusta. 


[OPIRNIJE]KULINIJADA U JAGODNJAKU
Sara Poznanovi / datum: 25. 5. 2020. 16:11

Kulinijada u Jagodnjaku se odrava od 2003. godine svake godine u organizaciji PZ Naše Selo iz Jagodnjaka. Uglavnom su takmiarski primjerci iz Baranje, a iz godine u godinu se poveava broj takmiara i izvan Baranje. Najbolji kulin bira komisija kojoj je prof.dr.Petrievi Antun na elu, a ocjenjuje se vanjski izled, izgled presjeka, ujednaenost sušenja i zrenja, konzistencija, boja, odnos mišinog, masnog i vezivnog tkiva, te miris i ukus. Najboljem kulinaru uglavnom kao nagrada pripadne teška svinja za proizvodnju kulina, a ovisno o broju bodova dodjeljuju se zlatna, srebrna i bronana medalja.

U Jagodnjaku se tradicionalno na Spasovdan nainje kulin, tako da je termin kulinijade uvijek vezan za taj dan u godini, što znai 40 dana od Uskrsa. Cilj kulinijade je promocija ove gastronomske delicije kao autohtonog proizvoda i organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan nain, a zadovoljavajui sve zakonske standarde koji propisuju ovakvu proizvodnju. Ovim bi seljaci proizvoai iskoristili i unovili svoje znanje proizašlo iz tradicije i iskoristili situaciju poveanja potranje originalnih autohtonih visokovrijednih mesnih proizvoda na europskom trištu. Takoer je cilj iskoristiti ovaj brend u turistike svrhe, ponudom posjete "kui kulina" u kojoj bi se moglo pogledati kako se nekad u starim baranjskim kuama odvijao cijeli tok proizvodnje kulina; od proizvodnje autohtonih pasmina svinja, pa sve do zrenja kulina u starim "kubama".


[OPIRNIJE]VINSKE CESTE
Anja Ivkovi / datum: 25. 5. 2020. 14:23

Pria o beljskim vinima poinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovom brdu, kroz ije najljepše pejzae vijuga gotovo 8 km duga vinska cesta. Na lokaciji Karanac, smješten je prekrasan vidikovac okruen s milijunima okota vinove loze. 

 

Vidikovac bogat prirodom omoguuje nam predivan pogled. Pogodno tlo za vinovu lozu  pridonijelo je i nazivu ,,Baranja“, naime na maarskom jeziku  boranya znai vinska majka. Bogatstvo ovog tla prepoznali su i Rimljani  koji su još prije 2000 godina brdo Banovu kosu prozvali "Mons aureus" ili zlatno brdo. 

 


[OPIRNIJE]KOPAKI RIT
Nikolina akovi / datum: 24. 5. 2020. 20:27

Kopaki rit najvea je raskoš zelenila i vode u Slavoniji te je njezin najvei prirodni biser. Movarni je dom tisuama bioloških vrsta i prirodni trokut Dunava i Drave. Najvredniji je posebni zoološki rezervat u Hrvatskoj i jedna je od najveih fluvijalno- movarnih nizina u Europi zbog ega je uvršten u Ramsarsku listu movara svjetskoga znaaja. Smješten je u istonoj Hrvatskoj, na podruju Osjeko-baranjske upanije i ubraja se u Baranjska blaga. Kopaki rit utemeljen je 1976.g. i time je proglašen kao najstariji park prirode u Hrvatskoj. Velika krda jelena zaštitni su znak Kopakog rita, takoer velika su krda i divljih svinja. U njemu boravi oko 300 razliitih vrsta ptica, a najbitnije su vrlo rijetke zaštiene vrste orlovi štekavci i crne rode. Ima veliko turistiko znaenje te osim ouvane prirode, bogate flore i faune istie se i kulturno-povijesna baština. 


[OPIRNIJE]Park prirode Kopaki rit
Larisa Koak / datum: 24. 5. 2020. 18:33

Park prirode Kopaki rit utemeljen 1976. godine poplavno je podruje u Baranji, na sjeveroistoku Hrvatske, izmeu rijeka Dunav na istoku i Drave na jugu. Park prirode je ukupne veliine 17.700 ha (177 km2), od ega Specijalni zoološki rezervat obuhvaa 8.000 ha (80 km2). Administrativno Kopakog rita se nalazi u opini Bilje, Osjeko-baranjska upanija. Nosi status najstarijeg proglašenog parka prirode u Hrvatskoj. Ime dobiva od istoimenog sela koje se nalazi na rubu parka, od ma. "kopacs"  = kopa i "rét" = movarna livada.  Maarska rije kopács takoer moe oznaavati predmet koji je raskovan, odnosno razbijen na manje cjeline, što slii razbijenim cjelinama (šume, tršaci, jezerca...) u ritu. Jedna je od najveih fluvijalno-movarnih nizina u Europi. Izgled podruja tijekom godine mijenja svoj izgled. Za Kopaki rit moe se rei da je rastilište i mrijestilište slatkovodne  ribe u Podunavlju i najvaniji ornitološki rezervat u Hrvatskoj. Kopaki rit obogauje 140 vrsta ptica koje se svake godine u njemu gnijezde, a takoer je obogaen 

 velikom bioraznolikošu od 2000  bioloških vrsta te je to odraz     bogate flore i faune parka.   Dijelovi kopna i ritskih   voda ine vrlo sloen mozaik,   a njihov oblik i funkcija u   datom trenutku ovise o koliini   nadošle vode. Kopaki rit   uvršten je u listu ornitološki       znaajnih podruja - IBA (Important   Bird Area), a nominiran je i za uvrštenje   u UNESCO (Svjetska prirodna baština).


[OPIRNIJE]KOPAKI RIT
Karla Malovi / datum: 24. 5. 2020. 18:24

Svi ste ve do sada sigurno uli za Kopaki rit, a vjerojatno ga ak i posjetili. Kopaki rit je movarni dom za više od 2300 bioloških vrsta, ili kako neki znaju rei "ptiji raj" jer je on dom stotinama ptijih vrsta. Nalazi se u prirodnom trokutu Dunava i Drave te je jedan od najveih europskih movara. Vjerojatno niste znali da ime ovoga parka dolazi od maarskih rijei kapocs (kopa) i ret (livada). U parku prirode moemo pronai Dvorac Tikveš koji pripada ladanjskoj arhitekturi. Utemeljen je 1976. godine i najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj. 1993. godine proglašen je meunarodno znaajnim zaštienim podrujem, a UNESCO je 2012. godine  proglasio prekogranini rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav ime je Kopaki rit njegov iznimno vrijedan dio. Kopaki rit je je mjesto za odmor, rekreaciju, atrakciju i svjetski poznato mjesto za promatranje ptica.

OBILAZAK PARKA

Kopaki rit se moe obii na nekoliko nainaturistikim vlakiem, brodom, amcem, biciklom, a i pješice. Ako se odluite za šetnju, onda zapoinjete od poune staze uz jezero Mali Sakadaš do pristaništa za brodove i amce na jezeru Veliki Sakadaš. Ako se odluite za vonju amcem, onda vaš obilazak kree od jezera Veliki Sakadaš u smjeru rijeka Dunav i Drava sve do Kopakog jezera. Putem od dvorca Tikveš prema brodskom pristaništu i jezeru Sakadaš moete svratiti u restoran Kormoran koji je nazvan po naješoj ptici u parku. U njemu moete probati razne baranjske specijalitete: šaran u rašljama, fiš-paprikaš, jela od divljai poput „Lovake torbe“ ili odlini kola „Belje“, ali i probati vina naše cijenjene vinarije „Vina Belje“.

Ja sam vam ukratko objasnila neke od zanimljivosti koje moete pronai u Kopakom ritu. Ako vam to nije bilo dovoljno, preporuujem vam da pogledate neke od linkova i sami saznate dodatno o onome što vas zanima.

https://www.parkovihrvatske.hr/park-prirode-kopacki-rit

https://www.tzosijek.hr/kopacki-rit-srce-dunava-820

https://croatia.hr/hr-HR/dozivljaji/priroda/park-prirode-kopacki-rit

https://ruralna.hr/?page=client&id=9


[OPIRNIJE]Zlatna Greda
Jovana Radi / datum: 24. 5. 2020. 18:07

Eko centar Zlatna Greda mjesto je gdje se spajaju prelijepa priroda, avanturistiki duh i gastronomija. 


[OPIRNIJE]Etno selo Karanac
elimir Tei / datum: 24. 5. 2020. 16:50

Karanac je drugo po veliini selo u opini Kneevi vinogradi u istonoj Baranji, 20-ak kilometara udaljeno od Osijeka. Selo ima nešto više od 1000 stanovnika i brojne etno kue, restorane i prenoišta, kao što su: Ivica i Marica, Baranjska kua, Bakine arolije, Sklepi. U Karancu takoer obiluje gastronomska ponuda raznih domaih i autohtonih jela koja su karakteristina za ovo podneblje stvorena na otvorenoj vatri i u krušnoj pei. Za sve one posjetitelje koji dou u Karanac, u blizini se nalaze još neka vana baranjska turistika mjesta: Vinska cesta, park prirode Kopaki rit, dvorac Eugena Savojskog u Bilju, dvorac Esterhazy i ostaci Sulejmanova mosta u Dardi, Dvorac obitelji Habsburg u Tikvešu i još puno destinacija.


[OPIRNIJE]PETARAKE BUE
Antonela imunovi / datum: 21. 5. 2020. 17:06

U malom mjestu u Baranji, Baranjskom Petrovom Selu, svake godine odrava se manifestacija „PETARAKE BUŠE“. Tradicija buša stara je stoljeima. Postoje dvije legende koje objašnjavaju buše. Prva legenda je ona koja govori da su buše svojom bukom  htjele otjerati Turke s ovih prostora, dok pak druga legenda govori da su  galamom htjele otjerati zimu. Petarake buše traju 4 dana. Prvi dan su na redu „Male buše“, odnosno djeji mimohod. Drugi dan su na redu pak  „Lipe buše“. Trei dan su „Lipe i strašne buše“ kao uvertira za posljednji dan, koji je ujedno i najzanimljiviji. Zadnji dan buša u Baranjskom Petrovom Selu, su „Strašne buše“. Zadnji dan  ima najviše posjetitelja, jedan od glavnih razloga je svakako zabava i gastro ponuda.
Gastro ponuda koja je karakteristina za buše, jest vol na ranju, a novija gastro ponuda je šaran na rašljama. Iako sva 4 dana postoji mimohod, zadnji dan je najvei mimohod uz pratnju tamburaša. Nakon mimohoda slijedi spaljivanje fašnika u samome centru sela i itanje tzv. „Vijesti vrapca“ koja su  90% napisana ironino, sarkastino i podrugljivo. Nakon itanja, kree zabava do kasno u no uz razliite tamburaške sastave. Takoer bušama nije strano nekoga „potapšati“ šibom ili slino no naješe su to prijatelji koji se poznaju i takve stvari rade iz zabave i tradicije.  Ako ste osoba koja voli tradiciju, Petarake buše su prave manifestacija za Vas, unaprijed si rezervirajte jedan dan u veljai slijedee godine i spremite se za ludu zabavu uz Petarake buše.


[OPIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju