Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju.
S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. (Izvor: https://www.skole.hr/20-listopada-svjetski-dan-jabuka-2/)
Svake godine i naša škola u suradnji učenika i nastavnice iz biologije i kemije Dubravke Radić, prof. obilježavaju ovaj značajni dan na različite i zanimljive načine. Svakako se uređuje školski pano, a ove godine zasadili su i mladu sadnicu jabuke u školsko dvorište kako bi i budući naraštaji učenika mogli uživati u ručnom branju voćke jabuke direktno sa stabla. O stvaranju kisika od zelenog lišća drveta jabuke korist je višestruka. Ova praksa nastavit će se i dalje posebice kad krene s radom Školska učenička zadruga.
Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.
Jabuka ima malo kalorija i puno vitamina. Jača srce i snižava kolesterol.
Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti.
Sretan Vam Dan jabuka – 20- listopada.