preskoči na sadržaj

Gimnazija Beli Manastir

Login
UPISI U 1. RAZRED

Osmaši, očekujemo Vas u Gimnaziji!

          PREDSTAVLJANJE

          I JOŠ PREDSTAVLJANJE  

Tražilica
Anketa
Imate li interesa za uključivanje u, i osnivanje volonterskog kluba u školi?
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 9. 2011.

Ukupno: 280773
MOZDA VAM ZATREBA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

          ANKETA :

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
https://ocjene.skole.hr/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MEMOAIDS II

PREVENCIJSKI PROGRAM 

MEMOAIDS II

 

            Ponašanje koje ugrožava zdravlje i kakvoću života ne donosi samo tjelesnu bol i bolest nego, utječe na društvenu, psihološku ili duhovnu dobrobit čovjeka. Zdravlje je dinamičko stanje cjelokupne dobrobiti čovjeka  i svako područje zdravlja pridonosi jedno drugom.

            Služba za reproduktivno zdravlje Klinike za dječje bolesti Zagreb, aktivna je u borbi protiv spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS. Težište je na prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju ovih bolesti .Bez edukacije mladih naraštaja nema ni učinkovitosti u ovom radu. Cilj je olakšati provođenje zdravstveno-odgojnog rada u školama. Unatoč postizanju mnogih ciljeva, u svijetu je sve više novih slučajeva zaraze među adolescentima. Stoga će presudnu ulogu u sprječavanju širenja AIDS-a imati provođenje sustavne prevencije HIV-a kod adolescenata.

            Mnoge studije ukazuju da adolescenti, koji su i dobro informirani o HIV/AIDS-u, najviše poteškoća imaju u primjeni postojećeg znanja u spolnom ponašanju, a najidealnije je započeti s odgojno-zdravstvenim programima za adolescente prije početka stupanja u spolne odnose.

            Program edukacije vršnjaka pod naslovom «Mladi educiraju mlade o AIDS-u» (MEMOAIDS) pruža mogućnosti za prevenciju HIV/AIDS-a i razvoj preventivne strategije «edukacija vršnjaka».To je program primarne prevencije HIV-a usmjeren na pitanja rizičnog spolnog ponašanja za zarazu, a namijenjen ponajprije adolescentima u školskoj sredini. Namjera mu je pridonijeti sigurnom i protektivnom spolnom ponašanju adolescenata.

            Naša škola je već drugu godinu uključena u taj program koji obuhvaća druge razrede i osposobljava mlade ljude da razvijaju znanje, razumijevanje i vještine koje  vode ka odgovornom odlučivanju i zdravom ponašanju. Voditelj programa je pedagoginja Gordana Popović i suradnik na programu, profesorica biologije Anica Novokmet.

            Osim edukacije voditelja i suradnika, na početku školske godine je profesorica biologije na satu u drugim razredima održala predavanja koja su obuhvatila temeljne činjenice o AIDS-u. Održane su i tri tribine pod naslovom « AIDS-nemojte umrijeti zbog neznanja», u sklopu sata razrednika. Tribine su uz pomoć voditelja pripremili i održali mladi edukatori i to: Majda Svetličić, Jasna Kraljević, Mirna Glavan, Ena Sabolek, Zorana Lehman, Bojana Mačik, Anita Bajić, Danijela Benić, Aleksandra Štrbac, Jovanka Mišljenović, Marko Takač i Vladimir Jelečević. Roditelje smo na roditeljskim sastancima upoznali s programom.

            Nakon održanih predavanja stručnjaka po razredima i tribinama mladih edukatora za njihove vršnjake i roditelje, program MEMOAIDS predviđa održavanje pedagoških radionica po razredima, koje podrazumijevaju iskustveno učenje o sebi, o drugima i o svijetu i životu. Sudionici razmjenjuju svoja iskustva , znanja, osjećaje i mišljenja, što pridonosi promjenama u spoznajama, ponašanju, osjećaju vrijednosti i samopoštovanju. Uče se i vježbaju komunikacijske i socijalne vještine te osvješćuju vlastiti stavovi i postupci. Program sadrži 16 radionica.

            Usvajanje činjeničnog znanja nije cilj ove edukacije nego je nakana potaknuti mlade ljude , i one koji rade ili žele raditi s njima, da preispitaju  i razviju svoje osjećaje, stavove, vrijednosti, vještine, znanja i ponašanja glede AIDS-a.

                                                                                                Gordana Popović, prof.pedagogije
preskoči na navigaciju