preskoči na sadržaj

Gimnazija Beli Manastir

Login
UPISI U 1. RAZRED

Osmaši, očekujemo Vas u Gimnaziji!

          PREDSTAVLJANJE

          I JOŠ PREDSTAVLJANJE  

Tražilica
Anketa
Imate li interesa za uključivanje u, i osnivanje volonterskog kluba u školi?
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 9. 2011.

Ukupno: 280773
MOZDA VAM ZATREBA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

          ANKETA :

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
https://ocjene.skole.hr/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ ŽIVOTA U BARANJI
Narodni običaji u Baranji
 
18. 10. 2011. u našoj školi održana je svečana priredba Dani zahvalnosti za plodove zemlje.  Na toj priredbi učenice Ana Oršolić i Ana Matanov čitale su crtice običaja u Dražu i Gajiću.
 


Od košnje do karbina (Ana Oršolić)
 
Misli svako da je meni lako. A ja ne znam šta ću sa sobom. Ta pa eto sam u veliki briga i problema. Svi samo o te Evrope divanu. Još malo ćemo glasovat za nju ili protiv, kako pripovićke kažu. A šta ću ja kad voljim rakiju? Vala sam onda protiv Evrope, kad eto kažu da se neće više smit rakija peć. A šta će tek moj jadni didak Matija?! Pa cile godine na rakije preživljava. Znate kako to kod njega iđe?
U augustu najedamput šljivika održava ko nikad! Eto ga svaki dragi dan obilazi i prigleđe. Pokosi ga.. a onda zalegne u kaki lad, pa dok zadovoljno gleđe kako su šljive urodile popije malo vina il stare rakijice da mu se malo vid razbistri. Kaže on da je rakija lik za sve bolesti! Ja isto eto malo slabije viđem i stalno se žalim, pa sve mislim da će mi eto ponudit kakom rakijicom! Ili.. kad se sekiram radi te škule, lipo on mene kaže nek ja najbolje lipo drmnim koju i sve će glađe it. A nije da ga ja ne slušam. Uvik su mi rekli da slušam starije. I kažem vam ja! Odma se bolje pamti.. zato mene tako lipo iđe u škule!
Nego, di sam ja ono stala.. jo da! Kod starog i njegovga šljivika! E! kad tako šljive lipo urodu, on i baba Janja ođu kupit. Koje ne pospadu, još ih motkom malo protresu, da eto što više rakije bude! Bude posla cili dan! I ne samo jedan dan.. Oduži se to malo.. ni? Moraju onda ponet i malo škvaraka, kuvani jaja i.. luka! Bez luka ništa! Kad pokupu sve šljive, na kola i konja odvezu u podrum. Onda je dalje didak Matijin posal. Bure namaže blatom, da ne zagori. Pripremi i kacu i kazan i sve eto. E, a onda je on meni objašnjavo da se kazan sastoji od kazana sa kapkem, pa iđe civuš i stabarka u koje je voda di se ladi rakija i onda curi u kabel. Kaže stari, da ko pije rakiju mora i to sve znat! Ja vala onda u te pripadam. A kažem i vama da znate!
Eto sam nanovo ošla s glavne pripovićke. Di sam stala? Jo, da! Didak Matija šljive meti u bure i onda ih iđe svaki dan prignjest i sve izgleđe i prati kad će provrit. Već nikad ne može dočekat! Dotle pripravlja drva za peć rakiju. Kad već dočeka, fala Bogu, zamaže koma, da mušice ne piju i da ne lapi. Onda se drugi dan sprimlje zastavit prvi kazan. Dok on to radi, uvik mu dođe kaki komšija ili kum, kobojage da viđu šta radi.. a kako ne bi došli u podrum, kad tamo uvik vina i stare rakije. Stari nije škrt pa ih ponudi uvik. Bude onda svakaki divana. Jedamput sam ih čula. Ta pa to za plakat od smija.
Tako stari moj, malo po malo proba koliko je jaka rakija i baci kašiku rakije u pećicu. Ako rakija gori, onda je dobra! Kad prestane goret onda krene patoka curit u kabel. Kad se kabel napuni, ponovo ga polje po komu da bude što više rakije. Kad završi patoku onda rastavlja kazana a koma ostavi za ranit svinje. Potli već oma sastavlja drugoga kazana za peć. Bude to po tri, četiri kazana na dan. U svakom kazanu bude po 7, 8 litara rakije.
Didak Matija kaže, da je najbolje rakija koja odleži u dudovom burešcetu, a pije se kad bude najbolja, zrela, za karbine! Al ko će to dočekat. Pa dotle piju staru, ako nema stare, može i nova rakija.
Eto sad kad i vi sve znate, slobodno se poslužite, sad i vi smijete probat malo! I eto razmislite jeste za Evropu il ni! Ja znam! Ja bi i dalje pila našu najbolju, domaću rakijicu!
 

Zimnica u Luču (Ana Matanov)

U jednom jesenskom danu došla Eva iskat pomoć od svekrve Marte kako da napravi zimnicu. Marta ju rado primila i počela joj govorit o papriki. Za nju je potreban kom i drveno bure, ali Eva kao mlada divojka koja nema iskustva je taj kom bacila, ali Marta joj kazala da ima još jedan recept sa kupusom i paprikom. Uz to je dodala kako bi bilo dobro da napravi ljute feferone jer to njezin Marko volji. Sljedeći problem su bili krastavci, ali i za to je dobila objašnjenje kako napravit. Treba joj samo rena, a za turšiju su joj potrebni i glavice kupusa, karfioli, paprike i ostalo. Marta je bila stvarno vridna kada je to sve naučila, pomislila je u sebi Eva. Zanimali su ju i kompoti i pekmezi. Šljive su bile pridlog, treba ih samo očistit i skuvat i ispeć u krušnoj peći. Iskala je pomoć i za katoline , a Marta joj kazala da mora jabuke očistit i sušit ih na Suncu i u krušnoj peći. Na kraju su zaključile kako je Eva mršava i blida, ali se ona opravdala da će sada, kada zna toliko recepata, počet dobro kuvat i jest i da će sljedeći put doć lipa i slatka ko gomboc!

 

preskoči na navigaciju